Aracılık Araçları Atölye Çalışması --- 08-17 Ekim 09


Kültürel Aracılar'ın düzenlediği ikinci uluslararası atölye çalışmasına, İngiltere Sheffield Üniversitesi öğrencileri, Mimar Sinan Üniversitesi öğrencileri, İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri ve Gülsuyu-Gülensu sakinleri katıldı.
2009 Mayıs’ından beri Gülensu ve Gülsuyu’nda yürütülen araştırma ve müdahaleler için bir çerçeve niteliği sunan kurumsal birimleri (Etkinlikler, Koleksiyon, Arşiv, İletişim, Kütüphane, Ofis) izleyen atölye çalışması, Kültürel Aracılar’ın süregelen araştırma ve iletişim sürecine yönelik yeni araçlar geliştirdi.
Atölye gruplarından, mahalleye “eklenti” müdahaleler için fikirler geliştirmeleri, bu fikirleri sorgulayarak, müzakere etmeleri ve Gülsuyu ile Gülensu’daki kültürel aracılıkların gelecekteki rolleri ve biçimleri üzerine daha stratejik bir tartışma yaratmaları istendi. Sekiz günlük yoğunlaştırılmış program boyunca, araştırma ve tasarım sürecini geliştirmek için gruplardan, mahalleden seçilen kültürel kurumlar ve aracılık uygulamaları ile doğrudan ilişki içinde, ortaklaşa hareket etmeleri talep edildi. Daha sonra gruplardanatölye çalışması sonrasında ortaya çıkabilecek gerçek bir müdahalenin kavramsallaştırılabilmesine yönelik bir mimari ve maddi dilin araştırılıp geliştirilmesi istendi.
İki dilde yapılan sunum Dükkân’da gerçekleştirildi ve mahalle sakinlerinin görüşleri alındı. Üretim aşaması, Ocak 2010’da Sheffield Üniversitesi tarafından tamamlandı. 2010 baharında son sunumu yapması için iki öğrenci Dükkân’a davet edilecek.